Στην αρχαία Ελλάδα ο μάγειρας δε διέφερε από τον ποιητή, γιατί και των δύο η τέχνη στηριζόταν στη φαντασία τους.
Καλοφαγάς λαός πάντα οι Έλληνες από την αρχαία εποχή μέχρι και τα σήμερα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα περισσότερα από τα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας βρίσκονται σταθερά στο τοπ-3 των νοστιμότερων, παγκοσμίως.
Αρκετά στοιχεία του τρόπου μαγειρέματων των αρχαίων ημών έχουν επιβιώσει μέχρι και τα τώρα, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο παντού ή ο συνδυασμός κρέατος με χλωρά λαχανικά.
Όμως είχαν και ολόκληρες συνταγές μια από τις οποίες μπορείτε να βρείτε παρακάτω για να φτιάξετε μια λεπτή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Έναν πλακούντα όπως έλεγαν τις πίτες τότε ή μια μπλατσάρα όπως θα τη λέγαμε σήμερα.
Σημειώστε ότι μέχρι και τις μεσαιωνικές συνταγές, δεν έχουν διασωθεί αναλογίες υλικών όπως για παράδειγμα «θα χρειαστούμε 200 γραμμάρια βούτυρο».
Οπότε αυτές που αναφέρονται στη συνταγή, βασίζονται σε σύγχρονες μετρήσεις. Όπως άλλωστε και το ψήσιμο σε φούρνο αέρος που δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, στηρίζεται στο πώς ψήνονται τα ίδια υλικά, σήμερα.
Πάμε να τα δούμε, μαζί με τη διαδικασία, βήμα προς βήμα.
Υλικά:
- 1 λίτρο γάλα
- 10 αυγά.
- 18 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 1/4 κούπες μέλι
- Επιπλέον μέλι προεραιτικά για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε δυνατή φωτιά καθώς ταυτόχρονα διαλύουμε το μέλι μέσα του και προσέχουμε μη μας αρπάξει.
- Χτυπάμε τα αυγά (κρόκο-ασπράδι).
- Ανακατεύουμε συνεχώς και τους ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι.
- Χτυπάμε το μείγμα καλά.
- Με μια βαθιά κουτάλα βάζουμε σιγά-σιγά το γάλα από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα ανακατεύοντας για να μην μείνουν σβόλοι.
- Αλείφουμε ένα πλατύ ταψί με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Το κουνάμε για να γίνει ομοιόμορφο.
- Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.
- Κόβουμε σε κομμάτια και στο σερβίρισμα προσθέτουμε μέλι ή και κανέλα, έστω και αν η τελευταία δε χρησιμοποιούνταν στην αρχαία ζαχαροπλαστική.
Και καλή μας όρεξη!
Σχόλια 1