Η Ελλάδα είναι γεμάτη από μοναδικά αποκριάτικα έθιμα, αλλά ορισμένα παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ένα από αυτά είναι τα «Μπουμπουσάρια» της Σιάτιστας.
Οι Μπουμπουσιάροι είναι ομάδες μεταμφιεσμένων που φορούν περίεργες και αυτοσχέδιες στολές, καλύπτουν τα πρόσωπά τους με μάσκες (συνήθως από ύφασμα ή δέρμα) και γυρνούν στα σοκάκια της Σιάτιστας τραγουδώντας και πειράζοντας τον κόσμο.
Η παράδοση ξεκινάει από την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Οι ομάδες των Μπουμπουσιάρων τριγυρνούν στις γειτονιές, επισκέπτονται σπίτια και ταβέρνες, τραγουδούν σκωπτικά τραγούδια και παρασύρουν τον κόσμο στο χορό.
Συχνά κουβαλούν κρασί και τσίπουρο, ενώ το γλέντι φτάνει στο αποκορύφωμα με τη συνοδεία παραδοσιακών χάλκινων οργάνων τα οποία στη λαϊκή παράδοση, διώχνουν με τον ήχο τους τα χαμηλού επιπέδου κακόβουλα στοιχειά και πνεύματα.
Τα Μπουμπουσάρια φαίνεται να έχουν καταβολές από αρχαία διονυσιακά δρώμενα, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν και συμμετείχαν σε οργιαστικά γλέντια προς τιμήν του θεού Διονύσου.
Οι μεταμφιέσεις ήταν μια μορφή ανατροπής της καθημερινότητας, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να διασκεδάσουν χωρίς φραγμούς και να σατυρίσουν την κοινωνία τους χωρίς επιπτώσεις.
Παρόλο που το έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παραμένει σχετικά άγνωστο έξω από τη Δυτική Μακεδονία. Η Σιάτιστα, αν και φημίζεται για τα κρασιά και τα αρχοντικά της, δεν έχει ακόμα αναδείξει αρκετά αυτό το μοναδικό έθιμο σε πανελλαδικό επίπεδο. Αλλά το παλεύει.
Αν ψάχνετε λοιπόν για μια διαφορετική αποκριάτικη εμπειρία μακριά από τα πολυσύχναστα αστικά καρναβάλια, γίνετε φέτος, μέρος αυτού του ξεχωριστού δρώμενo.
Και για περισσότερα παραδοσιακά κι αποκριάτικα έθιμα, διαβάστε αυτό το άρθρο.