Τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα βιώνει μια ανησυχητική αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων. Οι ειδήσεις γεμίζουν με δυσάρεστα νέα για οδηγούς που χάνουν την ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά σε δρόμους που, σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι ασφαλείς.
Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι στην ακμή της νιότης τους, που βρίσκουν το τέλος τους σε τροχαία τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Αλλά ποια είναι η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης; Η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι φαίνεται και δεν περιορίζεται μόνο στο ότι οι οδηγοί πίνουν πολύ. Ένας άλλος παράγοντας που αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια είναι η κατανάλωση νοθευμένων ποτών, οι λεγόμενες «Μπόμπες».
Η σκιά της «Μπόμπας»
Όταν μιλάμε για τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με το ποτό, συνήθως αναφερόμαστε στο υψηλό ποσοστό αλκοόλ στο αίμα των οδηγών. Ωστόσο, οι ιστορίες που ακούμε από άτομα που δουλεύουν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης για πολλά χρόνια, έρχονται να ρίξουν φως σε μια άλλη πλευρά του προβλήματος.
Σύμφωνα με αυτούς, τα ποτά που καταναλώνονται σε πολλά μέρη δεν είναι απλώς αλκοολούχα, αλλά περιέχουν και ξένες ουσίες που τα κάνουν πιο οικονομικά για τα μαγαζιά αλλά και πιο «δυνατά».
Αυτά τα ποτά, γνωστά ως «Μπόμπες», περιέχουν συχνά πρόσθετα χημικά τα οποία ενισχύουν τα αποτελέσματα του αλκοόλ, αλλά και την αντίδραση του οργανισμού σε αυτό.
Οι μάρτυρες αυτοί μιλούν για περιπτώσεις όπου άτομα κατανάλωσαν μετριοπαθώς ποτά από κάποια συγκεκριμένα μπουκάλια κι έχασαν εντελώς τον έλεγχο τους ενώ άλλοι που ήπιαν το ίδιο από διαφορετικά μπουκάλια όμως, παρέμειναν σχετικά νηφάλιοι.
Τα διπλά μπουκάλια.
Άτομα που εργάζονται σε μπάρ, κλαμπ και νυχτερινά κέντρα για χρόνια, έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα σημάδια της «Μπόμπας». Κάποιοι από αυτούς μάς εξηγούν ότι το προσωπικό των μαγαζιών πολλές φορές δεν πίνει από τα ίδια μπουκάλια που σερβίρει στους πελάτες. Αυτό δεν είναι τυχαίο.
«Ξέρουμε ποια μπουκάλια περιέχουν ‘κάτι παραπάνω’ και τα αποφεύγουμε,» λέει ένας νυχτερινός εργαζόμενος. «Έχουμε δικά μας που αγοράζουμε μόνοι μας από κάβες και τα φυλάμε σε ξεχωριστό μέρος».
Αυτές οι μαρτυρίες φανερώνουν ότι η κατανάλωση νοθευμένων ποτών δεν είναι μόνο ένας κίνδυνος για την υγεία, αλλά και μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στους δρόμους. Οι οδηγοί που πίνουν τέτοια ποτά μπορεί να μην συνειδητοποιούν πόσο αλκοόλ έχουν καταναλώσει, αλλά και πώς οι ξένες ουσίες επηρεάζουν την κρίση και τις αντανακλαστικές τους ικανότητες.
Συμβουλή για τους καταναλωτές
Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε ποτά, ειδικά αν σκοπεύουμε να οδηγήσουμε μετά. Μια απλή συμβουλή που μπορεί να σώσει ζωές είναι η εξής: Προσέξτε αν το προσωπικό του μαγαζιού δεν πίνει από τα ίδια μπουκάλια που σερβίρει.
Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, αποφύγετε να πιείτε από αυτά τα μπουκάλια. Το προσωπικό γνωρίζει καλύτερα από όλους τι περιέχει το προϊόν που προσφέρει, και αν αποφεύγει κάποια, αυτό δεν είναι τυχαίο.
Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να μην οδηγούμε καθόλου μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Αν πίνετε, βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο για να φτάσετε στον προορισμό σας, όπως ταξί, διαμοιραζόμενες μεταφορές ή φίλους που δεν έχουν πιει. Η ζωή σας και η ζωή των άλλων είναι πολύτιμες και δεν αξίζει να τις ρισκάρετε για ένα ποτήρι.
Συμπέρασμα
Τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ. Η πιθανότητα καταάλωσης «μπόμπας» και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοείται. Για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Να θυμάστε: Οδηγώ και πίνω δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα, αλλά η επιλογή των ποτών που καταναλώνουμε μπορεί να κάνει τη διαφορά.