Όλοι/ες έχουμε ακούσει λίγο πολύ για την ημέρα της μαρμότας, από την ομώνυμη ταινία με προταγωνιστή το Bill Murray. Πόσοι/ες όμως ξέρουμε πως υπάρχουν, με παρόμοια θεματολογία, οι Μέρες του κότσυφα;
Οι 29, 30 και 31 Ιανουαρίου που ονομάζονται «Οι Μέρες του κότσυφα», λέγεται ότι είναι οι πιο κρύες όλου του χρόνου αν και φέτος αυτό δεν ισχύει. Τι σχέση έχει όμως ο κότσυφας και είναι αλήθεια ότι προβλέπουν το τι καιρό θα κάνει την άνοιξη;
Οι θρύλοι γύρω από τις Μέρες του κότσυφα απαντώνται σε διάφορες χώρες αλλά δεν ποικίλουν ιδιαίτερα μεταξύ τους.
Ένα λαϊκό παραμύθι λέει ότι ένας άσπρος κότσυφας με τους νεοσσούς του, επίσης ολόλευκους, κατέφυγε το τελευταίο τριήμερο του Ιανουαρίου σε μια καμινάδα για να προφυλαχθεί από το κρύο και βγήκε την 1η Φεβρουαρίου ολόμαυρος από την αιθάλη. Και από εκείνη τη μέρα όλα τα κοτσύφια είναι μαύρα.
Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο Ιανουάριος ήταν ιδιαίτερα μοχθηρός και ένιωθε έναν φθόνο για έναν άλλο λευκό κότσυφα. Όποτε ο τελευταίος έβγαινε από τη φωλιά για αναζήτηση τροφής, ο Ιανουάριος εξαπέλυε κρύο, βροχή και χιόνι.
Έτσι μια χρονιά ο κότσυφας αποφάσισε ν’ αποθηκεύσει μια καλή ποσότητα τροφής για να μην βγει έξω για ολόκληρο τον μήνα που τότε μετρούσε μόλις 28 ημέρες αντί για τις σημερινές 31.
Την τελευταία μέρα του μήνα, ο κότσυφας βγήκε από τη φωλιά,πεπεισμένος ότι είχε νικήσει τον Ιανουάριο, ο οποίος, αγανάκτησε με αυτή του τη στάση. Τόσο πολύ μάλιστα, που ζήτησε ένα δάνειο τριών ημερών από το Φεβρουάριο, ρίχνοντας επάνω στο πτηνό όλο το χιόνι που του είχε περισσέψει.
Ο κότσυφας βρήκε καταφύγιο σε μια καμινάδα για τρεις αυτές μέρες και όταν βγήκε ήταν όλος μαύρος. Από τότε, πάλι, όλα τα κοτσύφια χαρακτηρίζονται από φτέρωμα αυτού του χρώματος.
Στη λαϊκή παράδοση, οι «Μέρες του Κότσυφα» αποφασίζουν πώς θα είναι η άνοιξη. Αν οι Μέρες είναι ιδιαίτερα κρύες, η άνοιξη θα είναι όμορφη αλλά αν είναι ζεστές, η άνοιξη θα καθυστερήσει να έρθει.