Το χαρούπι (κεράτιο στ’ αρχαία Ελληνικά) είναι ο καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua) και αποτελεί ένα γνώριμο θέαμα στην ελληνική ύπαιθρο.
Η ιστορία του όμως ξεκινά πολύ πιο πίσω, χιλιετίες πριν, και εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο. Στην αρχή το χαρούπι εκτιμήθηκε όχι τόσο για τη θρεπτική του αξία όσο για τις πολλαπλές του χρήσεις.
Πρώτον γιατί παράγεται από ένα ανθεκτικό στην ξηρασία δέντρο που σημαίνει ότι ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα χωρίς την ανάγκη μεγάλης ποσότητας νερού. Η συγκομιδή, η μεταφορά, η αποθήκευση και η κατανάλωσή του είναι εξίσου εύκολα.
Δεύτερον γιατί οι σπόροι του είναι αξιοσημείωτα ομοιόμορφοι σε βάρος. Οι Αρχαίοι Έλληνες τους χρησιμοποιούσαν ως μονάδα μέτρησης για πολύτιμα μέταλλα επινοώντας το κεράτιο, που αντιστοιχούσε στο 1/3 του οβολού.
Η λέξη «κεράτιον» ταξιδεύει ανατολικά και φτάνουν στην αραβική γλώσσα ως «qirat». Το qirat ως μονάδα μέτρησης βάρους ισοδυναμεί με το 1/24 του Δηναρίου (dinar). Μετά, ενσωματώνεται στα μεσαιωνικά λατινικά ως «caratus» γίνεται «carato» στα Ιταλικά και καταλήγει «καράτι» ως μονάδα μέτρησης τίτλου καθαρότητας χρυσού.
Τέλος, το χαρούπι αποτελούσε και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ζωοτροφή. Μην ξεχνάμε ότι όταν ο Άσωτος Υιός της Βίβλου έφτασε στο απόλυτο σημείο φτώχιας εργαζόμενος ως χοιροβοσκός, έτρωγε από τα χαρούπια με τα οποία τάιζαν τα γουρούνια.
Όπως πολλές άλλες «ταπεινές» τροφές, χρησιμοποιούνταν για χρόνια κυρίως στα χωριά πριν η αυξανόμενη ζήτηση για υγιεινά και φυσικά προϊόντα το βάλει για τα καλά στα ράφια των supermarkets ως superfood. Και όχι άδικα.
Το αλεύρι του περιέχει 30% λιγότερο αλάτι από το σιτάρι και μαζί με την απουσία γλουτένης το καθιστούν ιδανικό για άτομα με δυσανεξία ή σε δίαιτα, που δε θέλουν όμως να κόψουν τελείως το ψωμί.
Επίσης παράγει ένα γλυκό σιρόπι, το χαρουπόμελο, με ήπια γεύση και σημαντικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως Α, Β και D), μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο) και αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Στην αγορά θα βρείτε μια πληθώρα προϊόντων όπως παξιμάδια, μαρμελάδες, αλεύρι και γλυκά με βάση το χαρούπι, για να το δοκιμάσετε και γιατί όχι, να το εντάξετε στη διατροφή σας.