Τη δεκαετία του ’80 οι Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές, ήταν λίγες. Και αυτό διότι ο μόνος δίαυλος προβολής τους ήταν τα δύο κρατικά κανάλια που άλλαζαν πιο συχνά όνομα απ΄ ότι βουλευτής κόμμα. Επίσης δεν υπήρχε ούτε ελεύθερη τηλεόραση ούτε Streaming ούτε κυκλοφορούσαν σε βιντεοκασέτες. Παρ’ όλα ταύτα και παρά το γεγονός ότι έπρεπε ν’ ανήκεις στο βαθύ ΠΑΣΟΚ για να εγκριθεί-χρηματοδοτηθεί η πρότασή σου, η δεκαετία έχει να επιδείξει μερικές άκρως κωμικές σειρές, που διασκέδαζαν δίχως ίχνος γυμνού ή βωμολοχίας.
Κριτήριο επιλογής είναι οι σειρές να έχουν γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και ν’ αποτελούν πρωτότυπη έμπνευση ή να βασίζονται στο έργο ενός Έλληνα καλλιτέχνη/συγγραφέα/δημιουργού. Και φυσικά, να προκαλούν γέλιο. Από το ελαφρύ χε-χε μέχρι το ξεκαρδιστικό χαρ-χαρ-χαρ.
- η Αλεπού κι ο μπούφος
Ομολογώ ανερυθρίαστα ότι είναι η αγαπημένη μου σειρά της εποχής. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου στα καλυτερότερά του ως σεναριογράφος και πρωταγωνιστής, πλάθει μια σειρά με αξιαγάπητους χαρακτήρες και ατάκες σε ρυθμούς οπλοπολυβόλου. Σίγουρα για τα σημερινά δεδομένα μπορεί να χαρακτηρισθεί έως και γλυκανάλατη, όπως κάθε σειρά που εξυμνεί την ευγένεια, την τρυφερότητα και την αίσθηση δικαίου. Πόσο έχω λαχταρήσει όμως μια σακούλα με πατάτες Μπακακάνια.
- Το χωριό εκπαιδεύεται
Αναρωτιέμαι πόσοι θυμούνται αυτήν τη σειρά. Κωμική ηθογραφία που λαμβάνει χώρα σε ένα φανταστικό κι όμως άκρως ρεαλιστικό χωριό της αθάνατης Ελληνικής επαρχίας, κάπου εκεί μεταξύ επιδοτήσεων και ειδικών δικαστηρίων. Ο «σκληρός» Διονύσης Ξάνθος, η πληθωρική Θάλεια Παπάζογλου, ο αυθεντικά αστείος Άκης Φλωρέντης, ο βετεράνος Αθηνόδωρος Προύσαλης, μεταξύ άλλων, απεικονίζουν το δικό μας γείτονα και μερικές φορές, τον εαυτό μας.
- Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία
Ο ανθός της Ελληνικής Σόου Μπιζ, μαζί με καταξιωμένους ηθοποιούς, σατιρίζουν αλλά και διαφωτίζουν την Ελληνική οικογένεια. Μαθήματα ζωής, δοσμένα μέσα από light προβληματισμό και σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμες καταστάσεις. Λίγο «φωνακλάδικο» στους διαλόγους του μερικές φορές αλλά τι να περιμένει κανείς από τη δεκαετία που οι βάτες στα σακάκια ήταν μόδα.
- Κουφώματα
Δεν έχει ξαναπεράσει τέτοια σουρεάλ σειρά από την Ελληνική τηλεόραση., Μερικές, όπως οι «Βιντεογραφίες», την προσέγγισαν όμως μέχρις εκεί. Το άναρχο χιούμορ, ανακατεμένο με αυτοσχεδιασμό, σαρκασμό και απίστευτη χημεία μεταξύ των ηθοποιών/τραγουδιστών/ανιματέρ, έκαναν κυριολεκτικά το κάθε επεισόδιο συλλεκτικό cult γεγονός. Δυστυχώς μόνον ο πρώτος κύκλος διότι μετά οι δημιουργοί της «άδειασαν» κι αναλώθηκαν σε αστεία επιπέδου Αλ τσαντίρι.
- Ορκιστείτε παρακαλώ
Μια από τις πολλές σειρές βασισμένη σ’ ένα βιβλίο, βασισμένο στα ευτράπελα εντός των αιθουσών του δικαστηρίου. Μια σειρά γεμάτη μιμίδια (memes) πριν τα μιμίδια. Ένας Γιάννης Μιχαλόπουλος στο ρόλο του καλόκαρδου δικαστή που κατανοεί και ακολουθεί την ουσία του νόμου αντί για το γράμμα. Πάω να κάνω μια παραγγελία από τα «επτά αδέλφια» διότι ως γνωστών, μόνο οι ταβέρνες με μονά αδέλφια πουλάνε.