Ο μόνος που θα μπορούσε να καυχηθεί για μια πρωτότυπη ιδέα, ήταν ο Αδάμ. Όλοι οι υπόλοιποι λίγο-πολύ αντιγραφόμαστε μεταξύ μας. Πόσο μάλλον τη σήμερον ημέρα που φτάσαμε τα 7 δις στον πλανήτη, λέμε 7 δις βλ. εδώ σχετικά.
Και αν είμαστε στο σημείο που ποιος ξέρει τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας, κάποια από τα πράγματα που εμείς θεωρούμε σύγχρονα και «μοντέρνα» (sic) υπάρχουν χιλιάδες μη σας πω και εκατοντάδες χρόνια τώρα. Ακολουθεί μια λίστα με πέντε από δαύτα (το λες και top five) με τυχαία σειρά:
- Μελομακάρονα. Με τη μορφή που τα καταβροχθίζουμε σήμερα, συναντώνται στα Βυζαντινά χρόνια. Η έμπνευση ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα χωρίς όμως το μέλι. Μακαρία ή ψυχόπιτα, δηλαδή ένα σκέτο κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο και προσέφεραν μετά τις κηδείες.
- Τα παπούτσια, γενικά. Όταν οι άνθρωποι βαρέθηκαν να περπατούν ξυπόλητοι στ’ αγκάθια, ποδεθήκανε. Το παλαιότερα σωζόμενο υπόδημα είναι 5.500 χρόνων, νούμερο 40, για δεξί πόδι, έχει κορδόνια και βρέθηκε στην Αρμενία.
- Τα ψηλά τακούνια. Από τα πράγματα που θεωρούμε σύγχρονα, θπάρχουν όμως τουλάχιστον από το 1.000 μ.Χ. όπως τα ξέρουμε και τουλάχιστον 2.500 χρόνια, αν συμπεριλάβουμε τους κοθόρνους της αρχαίας τραγωδίας. Για ένα διάστημα δε, ήταν πολύ δημοφιλή στις συμπαθείς τάξεις των σφαγέων και των εκδορέων ζώων γιατί δεν τσαλαβουτάγανε στα αίματα.
- Το γιο γιο. Στις Φιλιππίνες, οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν το γιο γιο από τον 17ο αιώνα τουλάχιστον, ως κυνηγετικό όπλο. Για μικρό game βέβαια, κυρίως πουλιά, γιατί δε μπορείς να σκοτώσεις μία τίγρη με γιο γιο. Πριν από αυτούς οι Έλληνες, που κυνηγούσαν με πιο θανατηφόρα μέσα, το είχαν για παιχνίδι. Υπάρχει και σχετική μελανόμορφη παράσταση που βρίσκεται στο Μουσείο στο Βερολίνου. Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται η αποκατάσταση ενός, σύγχρονου, γιο γιο.
- Η πλαστική χειρουργική. Πολύ πριν τα φουσκωμένα χείλη (και όχι μόνον) των σταρ, από το 2.000 π.Χ. ήδη στην Ινδία αντικαθιστούσαν την κομμένη μύτη, κόβοντας ένα κομμάτι από το δέρμα του μετώπου και τραβώντας το προς τα κάτω, να καλύψει την αναπηρία. Τεχνική που χρησιμοποιείται και στην μέρες μας.
Θ’ ακολουθήσει και δεύτερο μέρος.
Σχόλια 1