Η Ελληνική τηλεόραση της δεκαετίας του ’80 παρήγαγε, αν και περιορισμένα, σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά είδη.Κωμωδία, ηθογραφία, δράμα, ενημέρωση, ντοκιμαντέρ και φυσικά, τηλεπαιχνίδια.
Τα οποία τηλεπαιχνίδια ήταν αρκετά προσεγμένα, με σοβαρότητα από μεριάς παρουσιαστών και σεβασμό στο πρόσωπο των συμμετεχόντων. Το άρθρο παρουσιάζει πέντε από αυτά.
- Τα παιδεία παίζει
Η παιδική εργασία είναι κατάπτυστη, εκτός εάν γίνεται για παιδαγωγικούς σκοπούς. Αυτή η αμφιλεγόμενη εισαγωγή περιγράφει επαρκώς το πνεύμα του τηλεπαιχνιδιού «Τα παιδεία παίζει», φράση που όπως μαθαίναμε στο σχολείο είναι «Αττική διάλεκτος». Μία ομάδα χαριτωμένων πιτσιρικιών, εξηγούσε μία λέξη με την τρόπο τον οποίον την αντιλαμβανόταν και μία ομάδα αντιπάλων ενηλίκων, έψαχνε να βρει τι εννοεί ο μικρός με το «είναι ένα πράμα».
- Ομιλείτε Ελληνικά
Για τη Λιάνα Κανέλη πείτε ό,τι θέλετε, για τα Ελληνικά της δε μπορείτε να πείτε κουβέντα, Ελληνική ή άλλη. Μαθήματα σωστής χρήσης της Ferrari των γλωσσών, δοσμένα σε μορφή διαγωνισμού και μικρών σκετς όπου ηθοποιοί πετούσαν γλωσσικά «μαργαριτάρια» τα οποία οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε ν’ αλιεύσουν. Σύμβουλος της εκπομπής ο πολύς Γιώργος Μπαμπινιώτης. Τα επεισόδια δεν έχουν διασωθεί (τι παράξενο!) και μόνο μικρά κομμάτια κυκλοφορούν online.
- Τηλεφώνα μου να σου πω.
Είναι 1987. Είναι η εποχή όπου παίρνουμε το μηδέν για να μας ακούν καλύτερα, κάνουμε κλήσεις μόνο σε γενέθλια, κηδείες και στην αστυνομία και μια τηλεφωνική σύνδεση χρειάζεται έως τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί από τον ΟΤΕ. Η ΕΡΤ2 παρουσιάζει την εξελιγμένη έκδοση ενός τηλεπαιχνιδιού που παρουσίαζε η ίδια λίγο παλιότερα, με τίτλο «Τηλεφώνα μου να σου πω».
Κάτι μεταξύ παιχνιδιού γνώσεων, ενημερωτικής εκπομπής και τηλεμαγκαζίνου, έβαζε στο κόλπο τους τηλεθεατές, ζητώντας τους ν’ απαντήσουν (τηλεφωνικά) σε μία ερώτηση, σε μια πολύ προ-google εποχή, και να κερδίσουν πλούσια δώρα. Στο τραγούδι των τίτλων ο Χρήστος Τάρλοου. Βίντεο εδώ.
- Κόκκινοι γίγαντες άσπροι νάνοι
Παιδικό τηλεπαιχνίδι με διαστημικό τίτλο και παρουσιαστή τον Αργύρη Παυλίδη, που τη δεκαετία του ’80 ΕΠΡΕΠΕ να παρουσιάσει τουλάχιστον ένα τηλεπαιχνίδι ανά σεζόν. Δύο παίκτες νεαρής ηλικίας, συναγωνίζονται σ’ ερωταπαντήσεις από κατηγορίες όπως «Διάστημα» και «Φυσιογνωσία», με δώρα που ξεκινούσαν από ρακέτες και κατέληγαν σε βίντεο και υπολογιστές. Λουτρό γνώσεων για τους θεατές της εκπομπής, μέσα από το «κομπιούτερ» (με τη CRT οθόνη) και τα βιντεάκια με τη φωνή του παρουσιαστή αλλά και του Μάκη Ρευματά.
- Λαβύρινθος
Στο τέλος του ’80 (21 Νοεμβρίου 1989), λίγο μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης, το MEGA παρουσιάζει το «Λαβύρινθο» με παρουσιάστρια τη θρυλική (και πανέμορφη) Μαρία Αλιφέρη. Τίποτε ιδιαίτερο σα δομή, ρωτάω-απαντάς στυλ. Με πάμπλουτα δώρα βεβαίως, όπως και όλα τα παιχνίδια από τότε και μέχρι το τέλος του ’90 και συμμετέχοντες σε ζευγάρια.
Η καινοτομία του παιχνιδιού ήταν μια computerized προβολή ενός λαβύρινθου, από τον οποίον αφενός «ξεκινούσαν» οι ερωτήσεις και αφετέρου το νικητήριο ζευγάρι (για να κερδίσει ακόμη περισσότερα δώρα), έπρεπε να «διασχίσει».
Ποια άλλα τηλεπαιχνίδια θυμάστε;